Torty klasyczne a torty artystyczne - czym tak naprawdę się różnią

Torty klasyczne a torty artystyczne

No właśnie! Przy wyborze tortów często sami nie wiemy, który wybrać i czym tak naprawdę się różnią. Zatem jaka jest różnica?

Torty klasyczne często charakteryzują się swoją prostotą – są tworzone na kształt okręgów lub prostokątów, najczęściej są jedno, maksymalnie dwupiętrowe. Cechują się tym, że nie są ‘bogato ozdobione ‘ a ich dekoracja opiera się na minimalizmie. Dodatkowo zwyczajowo mają jeden smak – klasyczną wanilię, czekoladę czy śmietankę.

Torty artystyczne natomiast to produkty, które w zasadzie nie mają określonych form ani struktur – mogą wyglądać jak wszystko i wszyscy – dosłownie. Różne faktury, kształty, wysokości, objętości, dodatki, postacie, kwiaty jadalne, toppery, grafiki i inne elementy wpływają na wyjątkowość i niepowtarzalność wypieków.

Zasadniczo jest to produkt, którego nie da się powtórzyć – nawet sam twórca będzie miał problem z powieleniem wypieku. Czym zatem się różnią? Zdecydowanie wyglądem i formą… a co za tym idzie – ceną. Im bardziej nieszablonowy projekt, tym cena rośnie. Dlaczego? Ponieważ poza standardowymi półproduktami, których używam ( a jak wiecie, stawiam na najwyższą jakość ) należy doliczyć mnóstwo innych elementów – czy to kwiaty jadalne, czy formy, czy figurki czy sam tort w sobie, który na przykład ma być palmą – sky is the limit Wygląd obu tortów znaczącą się różni, tort artystyczny do zdecydowanie indywidualny projekt, który dobierany jest często pod dekorację przyjęcia, styl eventu czy na przykład ubioru Panny Młodej Czy widzę jeszcze jakąś różnicę ? Tak. Różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami tortów uwidacznia się również przy wyborze smaków i innych elementów pobudzających nasze kubki smakowe. Jak już wspomniałam powyżej torty klasyczne charakteryzują się podstawowymi smakami, natomiast te drugie to eksplozja smaku i niebanalności – poza możliwymi ( nietuzinkowymi ) kombinacjami smakowymi, mamy także dodatki – jakie? Różne, które zależą od wyboru i upodobania moich Klientów Mogę zaproponować między innymi chrupkę, żelkę , bezę, wkładkę kokosową, frużelinę czy pieczony krem…. to tylko mała część dodatków, ale czymże byłby element zaskoczenia, gdybym wszystko tu zdradziła ?

Oba rodzaje tortów nadają się na każde przyjęcie, na każdą okazję, oba rodzaje tortów mogą mieć te same smaki ( a uwierzcie jest ich sporo ), oba rodzaje tortów dowieziemy naszą chłodnio-furką oraz oba rodzaje tortów będą tak samo pyszne.

Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia – stworzę dla Was wszystko – od klasyki po tortowy Mount Everest, ponieważ ta praca to moja pasja.

To co, dacie się skusić na odrobinę słodkości?

Zapraszam, Magda

Zostaw komentarz